Reflecties

1. Agna Vanhee

Bij het helpen maken van deze wiki heb ik een aantal programma’s voor ’t eerst moeten gebruiken.
Word was behoorlijk nieuw, maar daar had ik al even van “geproefd” op mijn klascomputer. Powerpoint en Excel vooral waren de grote onbekenden… ’t Is dan ook fijn te ontdekken dat ik snel bijleer en dat de programma’s veel mogelijkheden bieden. M’n hart gaat uit naar de Macintosh-handigheid en vlotte lay-out, maar ik heb met stijgende appreciatie gemerkt dat ook Microsoftprogramma’s creativiteit kunnen ondersteunen. Wat ik nog ’n beetje moet oefenen, is Excel. Ik kan me behelpen, maar echt vaardig ben ik er niet in. Wat niet is, kan nog komen.

Wat ik heerlijk vond, was de samenwerking tussen de wiki-medewerkers. Jammergenoeg zijn er een aantal weggevallen tijdens de rit, maar diegenen die overbleven hebben er allemaal hun schouders onder gezet. Het resultaat mag gezien worden, naar mijn bescheiden mening…

Een wiki is een fijn instrument om een heleboel informatie te verzamelen en gaandeweg in kaart te brengen. De hyperlinks en de verborgen pagina’s zorgen voor een licht verteerbaar geheel, je wordt niet overladen door teveel info ineens. Eenmaal de werkwijze en codes gewoon, kan je de wiki steeds verder gaan verfijnen.

De info die we verzamelden kwam uit verschillende hoeken, ik zorgde voor een brokje cultuur binnen dit thema. Oorspronkelijk zou ook “e-leren in de bibliotheek” hierin opgenomen worden, maar toen ik mijn medewerker kwijtraakte, moest ik me beperken tot e-leren via games. Het was en is een boeiend onderwerp, waar ik nog meer van wil weten. Af en toe kom ik een artikel tegen dat hier niet zou misstaan. Maar wat ik liefst zou doen is de musea gaan bezoeken die ik verwerkte in m’n opdracht. Experimenteren, foto’s nemen en daarna uitgebreid verslag uitbrengen op onze wiki. Wie weet…

top

2. Isabel Decramer

Toen ik enkele maanden geleden de opdracht voor dit vak hoorde, was het voor mij onmiddellijk duidelijk dat dit één grote ontdekkingstocht zou worden. Enerzijds waren de woorden e-leren en wiki mij volledig onbekend, anderzijds gebruikte ik de computer tot dan toe slechts uit noodzaak. Uiteraard gebruikte ik internet en msn wel vaker maar daar bleef het bij. Zoals velen stond ik aanvankelijk wat wantrouwig tegenover de nieuwe media. Zelfs in mijn lesgeven in het secundair onderwijs gebruikte ik ICT weinig. Ik veronderstelde dat het vooral tijdverlies zou zijn. De voordelen van deze werkvorm zijn mij gaandeweg duidelijk geworden.

Voor deze wiki werkte ik samen met enkel medestudenten het onderdeel “onderwijs” uit. Aangezien ik zelf voor leerlingen sta die gebeten zijn door computers en internet, wou ik mij verdiepen in de mogelijkheden die het biedt. Na veel opzoekingwerk in boeken, tijdschriften en op het internet heb ik in enkele maanden tijd kennis gemaakt met heel wat nieuwe, toffe en creatieve lesideeën. Vooral de webquest sprak mij aan. Het is een ideale opdracht om de leerlingen enerzijds hun ICT- en taalvaardigheden te laten oefenen en anderzijds te laten verdiepen in het lesonderwerp. Het zijn vooral de afgewerkte webquests op het internet die me daarvan overtuigden.

Uiteraard heb ik ook zelf heel wat vaardigheden kunnen oefenen. Door de talrijke lesvoorbereidingen die ik in het verleden moest maken, kon ik al vrij goed met Word aan de slag. Excel en PowerPoint daarentegen waren nieuw voor mij. Een tijdje geleden stond ik nog versteld van wat anderen met PowerPoint konden maken, ondertussen kan ik met trots mijn eigen eerste presentatie bekijken. Het maken van de oefeningen in Excel verliep minder vlot. Ik heb meer dan eens de hulp van anderen moeten inroepen maar al doende leert men. Een specialist zal ik er nooit in worden, daarvoor gebruik ik het te weinig, tenzij ik de raad van mijn collega’s opvolg en in de toekomst mijn puntenlijsten in Excel opsla in plaats van papier en rekenmachine te gebruiken.

Eigenlijk kan ik besluiten dat ik in heel korte tijd zeer veel heb bijgeleerd. Ik denk dat ik dan ook terecht fier mag zijn op het resultaat van onze wiki. De goede samenwerking heeft hier zeker een positieve invloed op gehad. Ik kan zonder twijfel zeggen dat elk groepslid even gemotiveerd aan de wiki heeft gewerkt. Dit kon ik vooral merken aan het bijna dagelijks mailcontact waarin we overlegden. Voor mij was het al snel duidelijk dat sommigen onder ons beter overweg konden met de wiki dan anderen. Ik heb dan ook heel veel van hen geleerd. Wellicht hebben wij allemaal onze eigen grenzen verlegd…

Ik ben alleszins vastbesloten in de toekomst gebruik te maken van wat ik voor deze opdracht leerde. Deze zomer maak ik mijn eerste webquest en volgend jaar zullen de leerlingen mogen proeven van de vruchten die deze wiki afwierp!

top

3. Heidi Vanlerberghe

Toen ik bij de aanvang van het schooljaar onze wiki-opdracht kreeg, wist ik nog niet goed welk avontuur ik tegemoet trad. Ik begon al heel vroeg met de onderwerpsverkenning door middel van één basisartikel te kiezen en dacht er dan al bijna te zijn…

Wat ik aanvankelijk heel moeilijk vond, was met een groep aan een opdracht samenwerken, waarvan ik de meeste nog nooit gezien had en waarvan de meeste ook een andere richting volgden. Aangezien wij andere cursussen volgden was de wiki dan ook ons enige gemeenschappelijke item.
Om toch een beetje sociaal te kunnen zijn, besloot ik via facebook hun foto’s op een blad te kopiëren, namen te noteren en eventueel iets over hun achtergrond. Dan kon ik mijn medewerkers toch herkennen in de wandelgangen. (Dit werkte wel goed).
Nu kan ik zeggen dat de samenwerking echt heel tof was en ik hoop dat wij via school contact blijven houden.

Word gebruikte ik reeds lang maar de nieuwe versie van Word 2007 was een herontdekking. Via www.gratiscursus.be kon ik op korte tijd veel aanleren en dit heb ik goed onder de knie. Powerpoint had ik nog nooit gebruikt. Ik ben daar zonder voorkennis aan begonnen en vond dat dit heel vlot ging. Bepaalde zaken werkten identiek als bij Word en de animatie wees zichzelf uit. Powerpoint zal ik zeker verder gebruiken.

Excel zal mijn grote struikelblok blijven. Ik omzeil het al jaren door tabellen in Word te maken en zolang ik het niet beroepsmatig moet kennen, vrees ik dat de opgedane kennis snel weer achteruit zal gaan. Ik zal dit zeker moeten onderhouden en proberen te gebruiken bij schoolopdrachten.

Het interessantste vond ik persoonlijk de stap contextualiseren daar dit zaken zijn die ik later zeker nog nodig zal hebben. Ik wist niet dat er zoveel nuttige informatie te halen viel uit deze gespecialiseerde websites van politieke en juridische context, alsook de statistieken en organisaties.

top

4. Evy Ongena

Toen we de opdracht kregen om een wiki te maken, wist ik totaal niet waaraan me te verwachten. Ik wist immers niet wat een wiki was en ik had er zelfs nog nooit van gehoord, laat staan dat ik wist wat dit inhield. Wat ik me ook zorgen maakte was het feit dat dit een groepsopdracht was. Hoe gingen we als groep communiceren, gingen we afspreken als er iemand met bepaalde problemen worstelde. We kenden elkaar immers nog niet want het was pas het begin van het schooljaar toen we de opdracht kregen….

Eenmaal begonnen verdwenen de zorgen rond de samenwerking als sneeuw voor de zon want dit was een samenwerking die ik alleen maar wensen kon. Het resultaat van deze samenwerking mag er dus zeker zijn!! Ik denk wel dat ik mag zeggen dat iedereen zijn steentje heeft bijgedragen tot het tot stand komen van deze opdracht.

De opdracht op zich was een zeer leerrijke ervaring evenwel deze opdracht heel veel tijd en energie van ons vroeg. Concrete ervaring had ik enkel met word en excell. De wiki en powerpoint waren voor mij onbekend terrein. Door het veelvuldige contact met de medestudenten via mail en wat opzoekingswerk lukte dit vrij goed.

Het artikel dat ik koos, sluit nauw aan bij mijn interesse voor de bedrijfswereld, dit wekte meer interesse op voor het onderwerp e-leren. De programma’s die we dienden te gebruiken in het kader van deze opdracht, zullen me zeker nog verder helpen in mijn huidige job. Op deze manier leren we toch weer iedere dag zaken bij die we nog niet wisten…

top

5. Jennifer Van Wambeke

Toen ik ICT en bronnen op het lesprogramma zag staan vreesde ik dat het saai zou worden. De opdracht een wiki te maken kwam dan ook als een welgekomen uitdaging. Ik had al ervaring met websites, html en blogs, maar van een wiki, facebook, symbaloo en zo meer had ik nog nooit gehoord.

Ons groepje begon met een valse start doordat wij de sadan-opdracht niet hadden gelinkt aan de wiki en vooral op zoek gingen naar inhoud. Maar eens het duidelijk was wat we moesten doen en wie uit de oorspronkelijke groep al dan niet nog zou meedoen ging de samenwerking heel vlot. Er werd regelmatig overlegd via mail, msn en in real-life door gebruik te maken van de vergaderruimtes in de bib.

Informatie vergaren liep niet altijd even vlot omdat een tripje naar de bib als oho-student nu eenmaal niet zo makkelijk is. Gelukkig is internet een dankbaar medium en kon het grootste werk online gebeuren door bibcatalogussen te gebruiken.

Binnen de wiki zelf werd mijn aandacht vooral getrokken door de structuur en de extra’tjes. Hoe kunnen we de wiki er interessanter laten uitzien? Het zetten van parentpages, printicoontjes en geïntegreerde ppt-presentaties maken het geheel leuker en overzichtelijker.

Met Word had ik ook al ervaring, met de nieuwe versie ervan nog niet. Maar het went al snel en de meeste dingen wijzen zichzelf wel uit. Voor het maken van de Excel-oefeningen en opdracht maakte ik dankbaar gebruik van de ingebouwde help-functie om mijn weg te vinden. En wat betreft powerpoints maken: het is mij gelukt en het is ook wel handig, maar het zal toch nooit mijn favoriete bezigheid worden.

top

6. Linda Piessens

http://blogsimages.skynet.be/images_v2/002/561/358/20080131/dyn006_original_385_360_jpeg_2561358_d29b13dc74c1277ba0633f35d0975492.jpg

top

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License